Skip to main content

Kuusi neuvoa, joiden avulla taistelet influenssaa vastaan.

Kuusi neuvoa, joiden avulla taistelet influenssaa vastaan.

Influenssakausi tarkoittaa sotaa – sotaa bakteereita vastaan. Niitä on mahdotonta nähdä, ne vaanivat näkymättömissä ja odottavat lähestyvää kättä, ja PAM! Kun lapsesi alkaa yskiä, on jo liian myöhäistä. Kun taudin oireet alkavat näkyä, ihminen alkaa myös tartuttaa tautia. Mietitkö, miten influenssaviruksen voisi välttää? Vastaus ei ole yksinkertainen.
 
Karanteenissa pysyminen ja maskin käyttäminen vaikuttavat hyviltä vaihtoehdoilta, mutta ei ole olemassa täysin varmaa tapaa suojella itseään flunssalta tai influenssavirukselta. Se ei ole kuitenkaan estänyt meitä yrittämästä! Koko perheen pitämisestä terveenä on tullut tärkeämpää kuin koskaan.

Mitä voimme tehdä?

Hyökkäys on paras puolustus. Säännöllisen käsienpesun lisäksi olemme koonneet joitain vinkkejä joiden avulla influenssan tulemista kotiin voi ehkäistä.
 

  1. Vältä halaamista ja kättelyä. Tämä saattaa vaikuttaa epäsosiaaliselta, mutta koskettaminen edesauttaa influenssan tarttumista. Vältä läheisiä kontakteja, etenkin sairaiden kanssa. Vaikka sinä pesisitkin kätesi säännöllisesti, et voi tietää, tekevätkö muut ihmiset samoin!
  2. Pysy kotona ollessasi sairas. Älä yritä todistella työnantajallesi, että olet omistautunut työllesi. Jos olet sairas, pysy kotona! Se ei ole myöskään sopivaa aikaa ostoksilla käymiseen tai siivoamiseen. Pysy vuoteessa äläkä poistu kotoa.
  3. Pese vesipullot ja juomalasit käytön jälkeen. Tämä unohtuu usein. Käytämme samaa pulloa uudelleen ja uudelleen ja jätämme juomalaseja yöpöydälle sen kummemmin asiaa ajattelematta. Ongelmana tässä on se, että kun olet sairaana, saman lasin tai mukin käyttäminen uudelleen ja uudelleen auttaa mikrobeja elämään pitempään ja näin hidastamaan parantumisprosessia. Puhumattakaan siitä, että myös muut voivat saada viruksen juomalla vahingossa pullostasi tai lasistasi.
  4. Tämä ei ole jakamisen aikaa. Älä unohda oppia, jonka sait jo päiväkodissa. Flunssakausi on itsekkyyden aikaa. Vältä esimerkiksi lasien, mukien ja ruokailuvälineiden jakamista ja muista puhdistaa yhteiskäytössä olevat tavarat, kuten kaukosäätimet ja tablettien kosketusnäytöt, jokaisen käytön jälkeen. Jos lapsesi on sairaana, varmista, että hän käyttää aina samaa tablettia eikä jaa sitä muiden sisarusten kanssa.
  5. Pidä huolta itsestäsi. Useimmat ihmiset pyrkivät syömään terveellisesti ja nukkumaan tarpeeksi, mutta kiireiset aikataulut ja velvollisuudet eivät aina anna myöten. Sinä pidät huolta perheestäsi, mutta älä myöskään unohda huolehtia itsestäsi. On todella tärkeää pitää huolta itsestään flunssakaudella, etenkin, jos on oireita. Voimakas immuunipuolustus on paras aseemme influenssaa vastaan.
  6. Hanki tietoa. On tärkeää tietää, mitkä tiedot bakteereista ovat oikeita, kun siivoat kotiasi suojellaksesi itseäsi influenssalta.
     
  • Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset voivat elää pinnoilla jopa kaksi päivää.
  • Influenssavirus on herkkä kuumalle ja lisääntyy nopeasti viileässä. Ne leviävät kehoon yleensä nenän kautta.
  •  Enterovirukset eroavat influenssaviruksesta siten, että niiden huippuaika on yleensä heinäkuusta lokakuuhun, ja niitä tapaa erityisesti kylmissä lämpötiloissa.
  • Useimmat ihmiset saavat hengitystieinfektiotartunnan koskettamalla nenäänsä, silmiään tai suutaan.
  • Influenssavirus on elimistössä kolmen päivää ennen oireiden ilmaantumista.

 
On vaikeaa osata antaa täsmällisiä ohjeita, miten vältellä erilaisia virustartuntoja. Näiden neuvojen avulla sinulla on kuitenkin paremmat mahdollisuudet suojata sinua ja perhettäsi sekä estää influenssaa pesiytymästä kotiisi.

Mikrobeja on kaikkialla.

Niitä elää sekä kehon sisä- että ulkopuolella. Toiset asuvat suolistossa ja edistävät ruuansulatusta, kun taas toiset elävät iholla ja kantavat tarttuvia tauteja. Hyvät mikrobit auttavat pitämään elimistön tasapainossa ja voimistamaan immuunijärjestelmää. Pahat mikrobit rikkovat elimistöä ja johtavat sairastumisiin ja infektioihin.